Idag orkar de flesta inte bära runt på en massa blurays eller DVD filmer därför är det viktigt att man kan rippa. Att man rippar betyder att man för över filmer från en skiva till sin hårddisk. Men hur ser man till att behålla kvaliteten på filmen när man byter filformat.

Streaming inte skivornas död

Idag är majoriteten av den film man tittar på skickad över internet med hjälp av streaming. Detta leder i sin tur till skivorna har fått det tuffare att vissa sig på marknaden. Fast folk glömmer ofta att de kanske äger en stor del filmer som bara väntar på att rippas till datorn. Jag kan själv vittna om min morbrors byrå full med dvd filmer från alla årtal. Med allt ifrån the Godfather till Spiderman trilogin. De flesta svenskar har ofta några filmer i filformat därför kan det vara bra att veta vilka problem det finns när man håller på med filformat. Det största problemet med just filformat är mängden och att alla inte är kompatibla med andra program. Därför kan det vara bra att tänka på vilka program man använder och vilka filtyper komprimerar till. Man bör därför vara extra uppmärksam när det kommer till inställningarna man har.

Någonting som blivit mer och mer populärt i Sverige är hemmabio som i sin tur ofta har haft fördelen med av en stadig utvecklande bildkvalité. Personligen hade jag de flesta av mina filmer som barn på VHS-band men om man idag med till exempel kvalitén som ges på de nyare DVD eller ännu bättre bluray filmerna. Jag kan ju säga att det inte finns någon saknad till de gamla Pippi Långstrump banden. Det tråkiga är att bara för att kvalitén har utvecklats betyder inte det att komprimeringen är lika lätt för hög bildkvalité.

Rippa bluray

Vi kommer lägga mest fokus på att rippa blurays mest för att vi det är svårast och det är denna bildkvalité som man verkligen vill behålla. Skillnaden mellan att rippa en dvd emot en bluray är storleken en bluray är nästan 20 GB i storlek att sätta det i perspektiv har min nyköpta dator en hårddisk på 10 0GB utan operativsystem så jag skulle inte kunna titta på många bluray filmer. Det gör att det tar tid att rippa en skiva av detta format samt att det finns andra delar som t.ex. 4k som lägger på ännu mer med fyra gånger högre upplösning. En tumregel är att desto mindre skärm desto mindre upplösning behövs. Om man tittar på ett t.ex. ett Youtube klipp så kan den ha en upplösning på 360p och ändå se bra ut men om man går in på fullskärm så blir bilden mycket sämre och man kanske måste höja till 720p. En hårddisk är där man kan förvara filmer är rätt billigt men det kan i sig vara jobbigt att hålla på med. Det program som jag rekommenderar är Handbrake som är gratis. Genom Handbrake kan man rippa filmer till ett stor antal format och när det kommer till laglighet brukar man tänka att det är ganska okej för privat bruk.