Kodek eller Codec handlar i grunden om komprimering av filer. Man komprimerar filer genom att förminska innehållet utan att förlora innebörden. I text skulle man kunna säga att man kan förminska en mening genom förkortningar. Exempel på en mening är “varje dag köper Anna en frukt på grund av energin man får av mellanmål”. Om man istället skriver förkortningen pga. Så kan man minska mängden bokstäver i meningen utan förlorad mening. På liknande sätt fungerar komprimering av filer. Målet med komprimering är att någonting tar mindre plats och men att göra någonting mindre är inte alltid så lätt. Därför finns det två huvudsakliga komprimeringstekniker som används. Den första är förstörande komprimeringen gör det inte möjligt att helt återställa en fil till dess första skick. Medans den andra förlustfri komprimering går ut på att kunna återställa en fil exakt som den var i tidigare skedde.

Om man tar till exempel en komprimering av musik så finns det olika filformat men det som används oftast är mp3. När man till exempel tog musik från CD-skivor till en dator brukade man komprimera låtarna till mp3 format. Detta görs genom förstörande komprimeringsteknik och ledde till att man kunde få ner storlek med cirka 90%. Man kunde sedan använda sig av en mp3 kompatibel mediaspelare.

Storleken väljs vid denna typ av komprimering av en inställning som kallas för bitrate där högre är bättre. Vill man ha ett klart exempel på skillnaden av olika bitrate så kan man gå in på Spotify och ändra musik kvalitén i ljusinställningarna.

Kodek eller engelskans Codec betyder alltså de verktyg som används för att komprimera eller återställa komprimerade filer. Om man nu går vidare till bilder så är den vanligaste filformatet Jpeg. Filformatet faller precis som mp3 under förstörande komprimeringsteknik. Därför blir aldrig Jpeg bilder lika bra som originalet. När man använder Jpeg gör man egentligen bara om hur datorn ska tänka kring en bild. En vanlig bild sparar de olika pixlarnas färger enskilt medans Jpeg istället sparar hur färgerna har förändrats. Därför kan den gå ifrån runt 5 MB till 0,8 MB.

De som använder sig av datorn för att titta på media o.s.v. vet att rangordning är bilder som är minst följt av musik och sedan videos som kombinerar de båda andra. För att komprimera en film använder man sig i vanliga fall av filformatet Mpeg2 som är det vi ser på DVD-skivor. Detta gör man av anledningen att om man inte skulle komprimera video så skulle man i HD komma upp i många GB per film.

I världen är det viktigt att man använder sig av denna typ av tekniker eftersom det i tar upp mycket plats att lagra data och förmågan att komprimera ses som en av de viktigaste delarna inom forskning kring data. Ta servrar till exempel som används för att lagra data t.ex. Facebooks serverhall i Luleå är på ungefär 25 000 kvadratmeter hade man inte haft komprimering hade den eventuellt behövt ligga på över 10 gånger så stor yta vilket inte hade varit hållbart.