Spotify och Netflix är streamingtjänster för film, serier, podcasts och musik som på väldigt kort tid blivit en nödvändighet och självklarhet för många svenskar. Vi har snabbt vant oss med att utan dröjsmål ha direkt och obegränsad tillgång till ett gigantiskt mediebibliotek. Vi behöver inte längre spendera tid på att skaffa oss film och musik, oavsett om vi gjorde det på Hemmakväll, CDON eller ThePirateBay och vi betalar ungefär lika mycket i månaden nu för obegränsad tillgång till musik och film som vi gjorde förut med en film eller en CD-skiva.

Sårbara skivor

När vi förut hade majoriteten av vår ”media” sparad på skivor så var skivorna i sig mer sårbara. CD-skivor, DVD-skivor och BlueRay-skivor; alla har vi försökt gnugga dem mot byxben och förbannat oss själva och andra över diverse repor för att vi inte ”lagt tillbaka dem i fodralen”.

Det är tillåtet att ”rippa” skivor som en själv köpt för eget bruk. Därför var det vanligare förr att personer ”rippade” deras olika skivor för att försäkra sig om att ha en ”backup” utifall något hände med originalet.

En laglig gråzon

När det kommer till att ”rippa” skivor är det lite av en lagmässig gråzon då det inte är helt klart vad du får och inte får göra, eller i varje fall så går förbuden stick i stäv med vad som ska vara okej att göra. Exempelvis så är det tillåtet att ”rippa”, göra en kopia, av en skiva som du köpt och kopian är för eget bruk. Däremot så är det inte tillåtet att bryta de olika kopieringsskydden som distributörerna lagt på skivan för att skydda upphovsrätten. Regleringen kring kopieringen är minst sagt motsägelsefull och det utgör i sig en stor vinst med dagens streamingtjänster, att färre känner ett behov att ge sig ut i den rättsliga gråzonen.

Den svartvita rättslighetsaspekten av att ”rippa”

Det fanns såklart även aspekter av kopieringen av skivor som var direkt olaglig. Kopieringen gav upphov till en svartmarknads-distribution av illegalt kopierade filmer och musikskivor samt uppmuntrade till illegal nedladdning, något som såklart inte uppskattades av upphovsmännen.

Med streamingtjänster känns ”rippning” onödigt och föråldrat

Streamingtjänster som Spotify och Netflix har många fördelar. Vi konsumenter kan numera konsumera media på ett legalt och smidigt sätt samtidigt som vi inte behöver belasta våra datorer och smartphones med att lagra filmer och musik som vi gjorde förut. Och när vi konsumenter för ett väldigt förmånligt pris kan få obegränsad tillgång till filmer, serier, musik och podcasts finns inte längre ett behov av att kopiera eller ladda ner. Streaming sparar både tid, pengar och energi. Den kanske enda nackdelen som streaming burit med sig skulle eventuellt kunna vara att en inte längre har ett godis- och chipsutbud i direkt anslutning till att en bestämmer film. Men å andra sidan så känns det som en bagatell i sammanhanget när vi numera kan konsumera media både lagligt och obegränsat när och var vi tycker att det passar oss bäst.